De uitdaging: taartjes met oren!
Het begon allemaal met deze foto van de prachtige ‘lapin domes’ van Tina Frey, die ik op Alexis’ Pinterest spotte. Omdat Alex foodstylist is was mijn eerste gedachte: “wow, wat een geweldige taartjes!”.  Het duurde even voordat ik in de gaten had dat dit geen taarten waren maar stolpen van keramiek. En, zoals later bleek,  niet eens van keramiek maar van resin, een hars. Dat maakte ze echter niet minder intrigerend. Niet lang daarna introduceerde Simone, foodfotografe, de foodstyling uitdaging van deze maand met als thema “alles wit”. Toen ik dat las begon mijn mind te ratelen en viel alles samen. Ik besloot om zowel de uitdaging aan te gaan om mijn eigen konijnentaartjes te maken, als wel om de alles-wit-food-foto-styling opdracht aan te gaan.

Voordat ik je het een en ander vertel over het bak en stylingproces laat ik je eerst het eindresultaat zien:

De rechtse foto heeft een fijne frisheid en de frambozen vormen een mooi rood accent. Qua compositie is ie okay, niet echt uitdagend, maar ik vind het gevoel van ruimte dat erin zit eigenlijk wel prettig. De onderste foto, die de binnenkant van het taartje laat zien, is interessanter maar miste in eerste instantie net iets van die helder witte tonen die de andere foto heeft. Dankzij een tip van Simone heb ik deze foto ondertussen nabewerkt en is die een stuk frisser geworden (waardoor de eerste foto weer wat grijziger wordt…). Interessant om te zien hoe het wit in alle gemaakte foto’s zo’n verschillend karakter heeft. Ik had dat niet in de gaten toen ik de foto’s aan het nemen was,  maar ontdekte het pas later toen ik alle foto’s samen op mijn computerscherm zag. Fascinerend hoe wit zoveel verschillende kleuren kan hebben…

 

 

Het begin
Allereerst moest ik nadenken over de konijnentaartjes: hoe zou ik ze maken? Hoe zouden ze moeten smaken? En hoe het wit te integreren? Omdat de taartjes er aan de buitenkant bijzonder en vrolijk uitzien wilde ik voor net zo’n verrassing aan de binnenkant zorgen. Ik wilde een witte chocolade kokosmousse gebruiken, maar die had dan wel een tegenaccent nodig omdat het anders te zoet zou worden. Ik koos voor frambozen omdat die zowel in smaak als in kleur een mooi contrast zouden vormen met het wit (een kleuraccent was toegestaan in de alles-wit-uitdaging). Een dunne laag cake zou dit ietwat kwetsbare interieur van mousse dan omhullen. De cakelaag maakte het tevens mogelijk om een kokos botercrème aan te brengen voordat de toplaag werd aangebracht. De toplaag moest flexibel en glad zijn om de juiste matte look aan het geheel te geven en ik moest er de oren van kunnen boetseren. Zowel marsepein als fondant kwamen in gedachten, maar ik koos uiteindelijk voor marsepein omdat ik de amandelsmaak een fijne toevoeging vond aan het smakenpallet.

Omdat het me nog een extra dag zou kosten om het hele werkproces tot in detail te beschrijven volsta ik hier met een verslag in beeld. Wel vind je hieronder een aantal tips en tricks en de recepten van de frambozenbolletjes en de kokosmousse.

Het werkproces stap voor stap:

Recept frambozen bolletjes
60 gram frambozen
1,5 gram bladgelatine
50 gram slagroom

– Prak de frambozen met een vork fijn, week de gelatine in koud water, verwarm de frambozenpuree en smelt de gelatine in de warme vloeistof. Laat even afkoelen.
– Klop de slagroom met wat suiker stevig. Mix de frambozen puree voorzichtig met de slagroom.
– Vul de vorm.

Recept witte chocolade kokosmousse (4 porties)
Maak eerst de kokos crème patisserie, deze heb je nodig voor stap twee van dit recept.

150 gram kokoscrème (een vollere versie van kokosmelk, ik gebruik een pakje van Conimex)
50 gram slagroom
30 gram suiker

10 gram suiker
16 gram maizena
34 gram eigeel

20 gram geraspte cocos

–  Verwarm in een pan met stevige bodem de eerste drie ingrediënten. Breng langzaam tegen de kook aan.
–  Meng in een schaal de overgebleven suiker met de gezeefde maizena. Voeg het eigeel toe en klop totdat alles goed gemixt is. Voeg een scheut van de warme crème aan het eimengsel toe en klop goed door. Giet dit vervolgens terug bij de massa die op het vuur staat en klop weer goed. Verwarm deze vla maar zorg ervoor dat het niet meer kookt.
–  Haal de vla van het vuur wanneer die bijna kookt en dikker wordt. Pas op voor overhitting want dan komen er stukjes eigeel in je vla. Mix de geraspte kokos erdoor.
– Doe de vla in een vuurvast schaal en dek af met plastic folie waarbij je ervoor zorgt dat de folie ook daadwerkelijk de bovenkant van de vla raakt (om velvorming te voorkomen). Laat tot gebruik afkoelen en zet in de koelkast.

Om de mousse af te maken:
105 gram melk
105 gram witte chocolade
105 gram kokos crème patisserie (van het bovenstaande recept)
5 gram bladgelatine
250 gram slagroom

– Hak de chocolade in kleine stukjes. Verwarm de melk en giet de helft over de chocolade. Meng met een spatel totdat je een gladde massa krijgt (indien nodig kun je het mengsel nog korte tijd in de magnetron verwarmen). Meng de rest van de melk erdoor. Voeg de kokos crème patisserie toe.
– Week de gelatine in koud water. Verwarm twee eetlepels melk en los daar de gelatine in op. Meng dit door de kokos-chocolademassa. Laat afkoelen totdat de massa dikker wordt (houd een oogje in het zeil en mix tussendoor, anders heb je kans dat het mengsel opeens te dik is en niet meer bruikbaar)
– Klop de slagroom met wat suiker. Meng de slagroom door de kokos-chocolade massa.

Tips en Trucs
– Maak de oren van marsepein of fondant. Maak ze ruim om tijd zodat ze uit kunnen harden en omhoog blijven staan als je ze gebruikt.
– Omdat ik de vorm die ik wilde hebben niet kon vinden in een siliconenvariant ben ik rond gaan kijken in allerlei winkel. Uiteindelijk wees mijn lief me op deze dubbelwandige theeglazen die aan de binnenkant precies de goede vorm hebben. Wel jammer dat ze aardig kwetsbaar zijn…
– De binnenkant van het glas bedek je met plastic folie. Dit moet lang genoeg zijn zodat er ook nog een stuk overhangt. Later moet je hier namelijk ook nog aan kunnen trekken om de vorm te lossen. Omdat de folie aan je vingers blijft plakken en het daardoor moeilijk is de vorm goed te bekleden gebruikte ik een piepschuim bal. Hiermee kun je folie goed in de ronding van de bodem drukken.
– De vorm die ik gebruik voor de frambozen bolletjes komt van Muji.
– Nadat je de vorm gevuld hebt met frambozenmousse zet je die minimaal drie uur in de vriezer.
– Nadat je de glazen gevuld hebt met de kokosmousse en de frambozen bolletjes zet je ze een nacht in de vriezer. Als je ze gaat bekleden haal je ze uit de vriezer en laat je ze zeker een half uur op het aanrecht staan. Omdat de folie aan het glas blijft plakken kost het soms wat moeite om de vorm aan de folie eruit te trekken. Doe rustig aan en laat indien nodig de vormpjes nog wat langer op het aanrecht staan.
– Besmeer de vormpjes met botercrème. Geen dikke lsag: de crème is vooral  nodig om oneffenheden in de cake glad te maken en om als ‘lijmlaag’ te dienen tussen cake en marsepein.
– Het is een hele klus de marsepeinen laag goed om zo’n klein cakeje te draperen. Ik heb uiteindelijk een beetje gesmokkeld: ik heb niet de hele cirkelvorm gebruikt, maar ongeveer 2/3 ervan (door een wigvorm uit de cirkel te snijden). Dit is veel makkelijker aan te brengen. Je krijgt dan wel een naad aan de achterzijde, maar hee, die zie je niet in de foto toch?!

Tot slot
Dit was niet de minste uitdaging, want let wel: ik ben geen stylist noch fotograaf, ik heb slechts een 1-daagse workshop foodstyling bij Simone en Alex gevolgd…  Maar dat is waarom ze het een uitdaging noemen, toch? En ik moet zeggen: ik vond het ontzettend leuk om te doen. Ik heb veel nieuwe dingen geprobeerd (veelal omdat dingen niet gingen zoals ik had gedacht) en veel geleerd over eten zorgvuldig bereiden, een plek goed inrichten, compositie etc. En ik heb veel kennis opgedaan over de meer technische aspecten: licht, diepte, gebruik van de camera etc. Dus dank je wel Simone voor deze uitdaging!

Tagged with:
 

4 Responses to Witte konijnen taartjes met kokosmousse

  1. Robin schreef:

    I love these! My daughter wants a rabbit themed party and these might fit the bill, although for my purposes I may need to try just smooth buttercream frosting (and sorry I hope you don’t mind if I in the end fill mine with ice cream!) I have a question though – how did you make the cakes?

    • Klaartje schreef:

      Hi Robin, I’m glad you like these rabbit-cakes. I think buttercream will be a lot easier to handle and the ice-cream part sounds great as well. For the cake I used a ready-made one that I bought in the store. I sliced it and put it carefully in the cups. In Holland ‘cake’ is not exactly the same as for example in America. Here, when we say cake, we mean this: http://www.voordeelmuis.nl/cgi-bin/v.cgi?a=d&d=807129
      There’s probably a substitute for that elsewhere as well, or you could make a ‘cake’ yourself. The most important part is that you can slice it in thin layers. Hope that’s helpful.

  2. Simone schreef:

    O wow, you really did go all the way on this one Klaartje! The funny thing is that I thought for a minute that that first picture were the domes.. 😉 Love the end result with the brightness of the white and then that popping red of the raspberry to contrast with all the whiteness. So glad you got to participate this month!

    • Klaartje schreef:

      Thanks Simone! It was definitely my pleasure.Looking forward to hear what the new challenge will be, though next month is already kind of busy. We’ll see what’s possible. Perhaps something a bit smaller, without hours of preparation time…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.