marshmallow - hug - verliefdIk was als een blok voor hem gevallen, maar we hadden allebei al een oprechte en liefdevolle relatie. Vanaf het begin was het dus duidelijk: hier gingen we niets mee doen. Toen ik het mijn lief vertelde, wenste hij me succes. Dat bedoelde hij niet cynisch. Wat waar en helder is, is niet vanzelfsprekend gemakkelijk. Mijn lief wist dat.

Toen er een moment kwam dat ik deze man weer tegen zou komen, zei mijn lief: “je weet het hè schat, kijken met de ogen!”. Zoals een moeder haar kind toespreekt in de snoepwinkel. Liefdevol maar duidelijk. Kijken mag, het verlangen voelen ook, maar daar blijft het bij, dat is onze afspraak.

Ik dacht aan het bekende marshmallow experiment. Een kind wordt 15 minuten alleen gelaten in een kamer met één marshmallow. Als het de marshmallow niet opeet krijgt het een tweede, als hij of zij ‘m wel opeet wacht geen extra beloning. Het experiment meet het vermogen de gevolgen van je daden op de langere termijn in te schatten.

marshmallow - verliefdEr is één meisje dat de marshmallow al op heeft voordat de onderzoekster de ruimte uit is. Maar mijn aandacht wordt getrokken door een ander kind. Een jongetje snoept heel voorzichtig van één kant van de marshmallow en zet ‘m dan omgekeerd weer terug. De goede kant boven. Niks aan de hand. Ik mijmer even, dwaal met mijn gedachten af naar de leuke man. Het lijkt een waterdicht plan: een klein beetje snoepen, maar zo dat niemand het ziet.

De kinderen die de test goed doorkomen doen dat vooral door de confrontatie met  hun verlangen uit de weg te gaan. Ze slaan de handen voor hun ogen, gaan met de rug naar de marshmallow staan of zoeken op een andere manier afleiding. Degenen die hun verlangen al kijkend naar de marshmallow proberen te bezweren, bezwijken stuk voor stuk.

Het is jaren later. Ik kijk naar de marshmallow. Ik twijfel even en pak ‘m dan zachtjes op. Hij past precies in de holte van mijn warme hand. Ik voel waar hij mijn vingers raakt. Dan breng ik ‘m voorzichtig naar mijn gezicht en snuif zijn geur op. Ik sluit mijn ogen, mijn lippen raken de zachte huid. Heel even.

Met een lichte pijn in mijn hart zet ik ‘m terug. Ik loop de kamer uit, sluit de deur. Zucht. 

marshmallow - test - verliefd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged with:
 

3 Responses to Verliefd!

  1. Ilka Deltrap schreef:

    wat mooi, klaartje Xx

  2. Fons schreef:

    Hoe voelbaar, en dus waarachtig, uitgedrukt. Thanks for sharing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.