Ik heb een grote liefde voor het bakken van allerlei soorten zoetigheden. En het opeten daarvan…  De meeste recepten pas ik aan aan mijn eigen smaak en experimenteerdrift. Een voorbeeld daarvan is het onderstaande recept. Waar het origineel precies vandaan komt weet ik niet meer, wel dat ik het toevoegen van frambozen noodzakelijk vond om wat tegenwicht te geven aan de witte chocolade cheesecake. De limoen maakt het vervolgens helemaal af door juist dat frisse accent te versterken!

illustratie cheesecake-recept / Klaartje Berkelmans

Het gemakkelijkste maak je deze cheesecake in een groot vierkant of rechthoekig bakblik (ongeveer 19 x 28cm) Voor de die-hard keukenprinsen en prinsessen is het een absolute aanrader er losse taartjes van te bakken in mooie geschulpte vormpjes. Verkort dan wel de baktijd en gebruik vormpjes met een losse bodem, dan kun je de taartjes er na het afkoelen een stuk makkelijker uitkrijgen….

Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
200 g chocolatechipkoekjes, verkruimeld
80 g boter, gesmolten

100 g pure chocolade (70%), in stukjes gehakt
bakje frambozen (ongeveer 150 gram)

Voor de vulling:

375 g zachte roomkaas
60 g fijne kristalsuiker
3 eieren, op kamertemperatuur
150 g witte chocolade, in stukjes gehakt
sap van 1 limoen

Voor de topping:
150 g witte chocolade, in stukjes gehakt
160 g zure room
rasp van 1 limoen

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakblik van 20 x 30 cm in en bekleed het met bakpapier. Laat het papier over de randen hangen.

De bodem
Meng de koekkruimels met de boter (met de hand of met de keukenmachine). Verdeel het mengsel  over de bodem van het bakblik en druk het stevig aan. Verdeel de pure chocolade stukjes en de frambozen eroverheen. Houd een paar frambozen achter.

De vulling
Rasp de limoen. Pers vervolgens de limoen uit en bewaar het sap. Klop met een mixer de roomkaas los. Klop de suiker en het limoensap erdoor tot het mengsel glad is. Voeg een voor een de eieren toe en klop goed na elke toevoeging.

Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom. Verwarm de chocolade au-bain-marie (zorg dat de kom het water niet raakt, want dan wordt de chocolade te warm en gaat hij stollen). Roer af en toe, tot de chocolade bijna geheel gesmolten is. Haal de kom van de pan af, roer totdat de laatste stukjes chocolade gesmoleten zijn en laat even afkoelen.

Voeg de gesmolten chocolade toe aan de roomkaas en klop tot het mengsel glad is. Klop niet langer dan nodig is. Verdeel dit over de kruimel­bodem. Bak de cheesecake 30 minuten, of tot de bovenkant net is gestold. Laat de cheesecake vervolgens afkoelen, dek hem af en zet hem in de koelkast tot hij stevig is.

De topping
Voor de topping mix je de chocolade, zure room en de limoenrasp in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met zacht kokend water. Roer tot de chocolade is gesmolten en het mengsel glad is. Haal de kom dan van de pan af en laat het mengsel iets afkoelen. Verdeel de topping daarna gelijkmatig over de cheesecake en leg er de achtergehouden frambozen op ter decoratie. Laat verder opstijven in de koelkast.

Haal de cheesecake voorzichtig uit de vorm m.b.v. het bakpapier.

Deze cheesecake is nog lekkerder wanneer die een nachtje in de koelkast heeft gestaan. Dat wil zeggen: als je zo lang kan wachten…

Tagged with:
 

10 Responses to Witte chocolade cheesecake met frambozen en limoen!

  1. Simone schreef:

    He Klaartje! Wat een ontzettend leuk blog heb je en wat een fantastische illustraties maak je! Echt leuk! Ik zie je de 14e! Groetjes
    Simone

    • Klaartje schreef:

      Leuk dat je al gekeken hebt Simone en dank je wel voor de complimenten. Altijd leuk om te horen! Ik kijk uit naar de workshop, tot dan!

  2. marjooke schreef:

    heerlijk, ik ben net jarig geweest maar anders.
    Trouwens mooie illustratie in het asn krantje.
    Wilfred herkende je werk ook meteen.

    • Klaartje schreef:

      Mijn motto: “je hebt nooit een excuus nodig om een lekkere taart te maken!”. 😉
      Leuk om te horen van de ASN, ik wist niet dat die al uit was. Kan ik die ook mooi op mijn blog zetten!

  3. jacomijn schreef:

    Wat een geweldig leuke website!!

  4. Ilka schreef:

    Hey Klaartje, ik ben fan!! .. en zit al in de kast om te kijken wat ik nog nodig heb.

  5. danielle schreef:

    mmmm zodra ik weer zuivel mag, dan ga ik DIT eten!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.