schets

Patstelling
Politiek is als een schaakspel. Strategieën worden ontwikkeld, toekomstige zetten en de consequenties daarvan overwogen. In het geval van de Eerste Kamer levert dat een aardige patstelling op: laten ze zich gelden dan is er sprake van ondemocratische machtsmisbruik, maar als ze zich koest houden maken ze zichzelf overbodig.  In mijn eerste schets verbeeldde ik letterlijk de patstelling waarin de senator zich bevindt. De opdrachtgever ging deels mee in mijn concept, maar vroeg me het idee veel scherper aan te zetten. Geen zoekplaatje of dubbele laag, maar een illustratie die de situatie meteen duidelijk verbeeldt. Ook wilden ze graag 5 van de Nederlandse senatoren in het beeld verwerkt  hebben.

Van kleine barst naar grote scheur
Het was een leuke uitdaging om mijn oorspronkelijke schets en idee te vertalen in een rauwere versie. Geen concessies maar uitersten. Geen kleine barst, maar een grote scheur en afbrokkelend schaakbord. Geen passieve senator, maar in paniek wegrennende kamerleden. Zo werd het opeens een heel ander beeld. Een goed voorbeeld van hoe 1 idee zelfs binnen 1 illustratiestijl nog uit te werken is in verschillende nuances afhankelijk van doelgroep of medium.

Leuk detail
Ik had het al eerder over de cadeautjes die je soms in de schoot geworpen krijgt als illustrator. In dit geval was de link tussen de toren in het schaakspel en het torentje op het binnenhof snel gelegd. Het zijn die details die een illustratie voor mij helemaal af maken.

 

One Response to Het politieke schaakspel

  1. danielle schreef:

    zo tof om jouw prachtige werk in de Volkskrant te vinden!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.