Dit is mijn vader. Hij is topscorer van de Helvoirtse Voetbal Vereniging (ook wel V.V. HELVOIRT) sinds de jaren 70 en is daarin sindsdien (ook al voetbalt hij al lang niet meer) ongeslagen. Recent vierde de voetbalclub het 75 jarige bestaan en werd een vriendschappelijke match gespeeld tussen twee teams van oudgedienden en jong talent. Ook mijn vader was erbij. Volgens zijn eigen zeggen was de bal twee keer zo zwaar geworden en belandde die daardoor dus wat minder makkelijk (c.q. niet) in het doel. Desalniettemin was hij fanatiek en duidelijk met veel plezier op het veld aanwezig op deze broeierige zomerdag. En ik, zijn dochter, was trots op hem.

In de tijd dat ik jong was en naar het zwembad ging met mijn ouders, was mijn vader het vertrouwde rustpunt in het diepe. Daar waar mijn korte beentjes de zwembadvloer niet meer raakten, stond hij nog stevig op de grond. Als ik uitgeput was zwom ik naar hem toe, sloeg mijn armen om zijn schouders en rustte even uit. Daar moest ik aan denken toen Johnny Bekaert mij vroeg om een bijdrage te leveren aan de expositie ‘Superhelden’. Voor mij geen Superman, Spiderman of Fantastic Four, in de wereld van mij als kind was er maar 1 held: papa! Papa die dierensporen kon herkennen, papa die mij hielp een paasstok te snijden, papa die in de oceaan van het zwembad mijn eiland was.

In de vertaling naar mijn bijdrage aan de expositie heb ik mijn eigen ervaringen niet letterlijk verbeeld, maar er zit hetzelfde gevoel in. Een jongetje kijkt op naar z’n vader die als subtiele verwijzing een door de zon gebrand superhelden masker draagt. De bewondering van het jongetje spreekt voor zich. Zijn vader is zijn grote Superheld!
De expositie met inspirerende bijdrages van nog veel meer illustratoren is  nog te zien tot 31 december 2012, maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur in het Huis van het Beeld, Vrijwilligerslaan 19 te Brussel.

 

Tagged with:
 

One Response to Mijn vader de held

 1. Toon schreef:

  Superheld zijn is niet groot
  maar is gewoon heel fijn,
  dat, dankzij dat kleine
  beetje geluk,jij als
  mens,ook klein,het
  voor je dochter
  kunt zijn.
  Papa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.