Konijnen in de hoofdrol
Sommige mensen hebben kinderen, sommige konijnen. Een bevriend stel vroeg me lang geleden een vrij werk te maken waarin hun konijn,  Snorrie, de hoofdrol speelde. Het werd ‘de droom van Snorrie’ waarin Snorrie onder een dekbedje van wortelen in zijn droom door een hoepel naar de maan springt. Daarmee was het konijnenverhaal echter nog niet afgelopen. Ook twee volgende konijnen vonden hun weg naar een illustratie, deze keer als figuranten in een promotiekaart. Helaas gaan ook konijnen ooit dood en zo dienden zich bij mijn vrienden 2 nieuwe huisgenoten aan: Kees en Nina.


Kees en Nina, twee karakters
Kees: het vriendelijke konijn, rustig en eigenlijk een beetje een watje, hoewel hij een stuk zekerder van zichzelf is dan eerst. Je ziet het er niet altijd aan af, maar hij is zeker niet dom en misschien zelfs wel hoog begaafd. Nina is een echte ‘grande dame’. Ze heeft zo haar buien en kan aardig nukkig zijn, maar naast haar pit is zij gevoelig en eigenlijk heeft zij een heel lief en zacht karakter. In tegenstelling tot Kees die graag laag bij de grond blijft, is Nina meer het dansende, springerige type. En hoewel Kees in relatie met Nina vaak het onderspit delft, kunnen ze niet zonder elkaar en zitten ze vaak rustig zij aan zij het leven te beleven.

Afbeeldingen hierboven: Kees en Nina, the making of

Hun tuin, hun wereld
Hoewel de verleiding groot was om Kees en Nina bijna menselijk af te beelden (bijv. als kibbelend maar liefhebbend stel in een restaurantje aan een wortelsalade) besloot ik toch anders. De tuin waar de konijnen leven is echt hun domein, dat is hun wereld. Hier wordt er voor ze gezorgd, krijgen ze eten en een knuffel en wordt er diep van ze gehouden. Het leek me dan ook mooi ze in hun eigen omgeving af te beelden. Met herkenbare elementen zoals het konijnenhok, het tafeltje en de emaille schenkkan, maar dan wel met een eigen twist. Door juist ook dingen te veranderen en elementen toe te voegen is het een speelse, vrolijke illustratie geworden. Het is herkenbaar hun tuin en toch geen letterlijke weergave.

Tagged with:
 

4 Responses to Konijnen in de hoofdrol

 1. Erik schreef:

  Mooi om het proces te zien Klaartje. En Kees en Nina zijn erg blij met het resultaat

  • Klaartje schreef:

   Fijn dat Kees en Nina er ook blij mee zijn. Daar gaat het tenslotte om. Missschien kunnen we nog een kleine reproductie in het konijnenhok hangen?!

 2. karoeza schreef:

  hij is super geworden. ik vind het ook altijd erg tof om het proces te zien…bedankt dat je daar de tijd voor neemt 🙂

  • Klaartje schreef:

   Leuk om te horen Karin, dank je wel. Ik vind het altijd leuk om een kijkje in de keuken te geven. Er gaat zoveel aan vooraf voordat een illustratie af is dat het ook mij voldoening geeft meer te laten zien dan alleen het resultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.