Een tijd terug bracht ik een bezoek aan MediaPartners voor een hernieuwd onbevangen kennismakingsgesprek. Ik bracht de taart mee, zij lieten zien wat ze de laatste tijd zoal maakten. Eén magazine viel me speciaal op, “Jij&UWV” heette het, het medewerkersblad van het UWV. Het had een frisse vormgeving, prettige layout en maakte gebruik van afwisselend beeldmateriaal. Ik vond het een verrassing. Na afloop kreeg ik diverse bladen mee, maar net van dat ene blad waren geen extra exemplaren meer. Ik vroeg of er echt nog niet ergens zo’n blad rondslingerde en na wat navraag bij diverse personen werd er gelukkig alsnog een exemplaar voor me gevonden.

Jij & UWV layout - illustratie Klaartje Berkelmans
art-direction: Marc van Meurs

Ik was niet de enige die blij werd van het blad. Vorig jaar was het blad de winnaar bij de Grand Prix Customer Media in de categorie Business to Employee Print. “Volgens het juryrapport is Jij&UWV een juweeltje, een voorbeeld voor het vak. Sterk op veel fronten: originele invalshoeken, sterk bladritme, goede thema’s met persoonlijke uitwerking. Een uitblinker.” Meer mensen hadden er blijkbaar kijk op.

Toen ging de telefoon: of ik niet voor Jij&UWV een illustratie wilde maken. Dan kun je 2 dingen denken: 1. Dat blad redt het duidelijk ook wel zonder mij. 2. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah! Ik ging voor optie 2.

Jij & UWV detail - illustratie Klaartje Berkelmans

Het thema was deze keer verwondering/bewondering en in het artikel dat ik illustreerde vertelden een 5-tal mensen over iemand die zij bewonderden. Bijvoorbeeld omdat het iemand is die niet opgeeft, die mentaal sterk is, die ondanks pijn positief blijft, etc.  Uit elk verhaal haalde ik losse elementjes en verbanden die ik omzette in beeldtaal en samen met de foto’s  van de mensen zelf tot een geheel smeedde. Ik lette erop dat er niet alleen een mooi beeld per interview ontstond, maar dat ook het totaalbeeld over de 3 pagina’s heen een eenheid werd.

Jij & UWV detail - illustratie Klaartje Berkelmans De vrije manier van associëren, de juiste kleuren kiezen, dynamiek aanbrengen, het totaal in het oog houden: het was een erg plezierige opdracht om aan te werken. En als het blad dit jaar toevallig weer een prijs mocht winnen, sta ik met trots ook een beetje op dat podium.

3 Responses to Kleurrijke collage voor ‘Jij en UWV’

  1. J v/d R schreef:

    mooi uitgebeeld. Hoe doe jij dat toch?

  2. danielle schreef:

    wat een mmmmooie regenboog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.