Kinderboekenfeest
Hoera, het is Kinderboekenweek! Voor mij altijd weer een feest om al die nieuwe boeken te zien en, met name, al die mooie illustraties. Ook WPG, uitgever van het gouden griffel boek ‘Spinder’,  besteedt op zijn interne blog aandacht aan deze week met een artikel over kinderboeken en het effect van de Kinderboekenweek op de verkoop daarvan.

Deadlines en andere uitdagingen
Omdat de deadline binnen 2 dagen is en de tekst nog niet beschikbaar word ik gevraagd een illustratie te maken waarin in ieder geval de cover van het prijswinnende boek ‘Spinder’ te zien is alsook enkele hoofdrolspelers uit andere kinderboeken van de betreffende uitgever. Als uitgangspunt neem ik hoe ik zelf steeds weer opnieuw verrast wordt door de magie van al die mooie boeken die verschijnen: een niet aflatende stroom van kleurrijke verhalen, spannende avonturen, intrigerende hoofdpersonen en fantasievolle beelden. Hoewel ik ‘gebonden’ ben aan de specifieke hoofdrolspelers uit de verschillende boeken bedenk ik me dat het dan in ieder geval leuk is ze op mijn eigen manier te illustreren. Ik kies er een paar uit die samen een mooi divers beeld vormen: een ietwat verlegen jongetje, een snelle zebra en een stoer weerwolfje.


Origineel vs. eigen
Het blijkt nog best een uitdaging te zijn om een goede mix te vinden tussen mijn eigen illustratiestijl en de originele personages. Zo teken ik de eigenzinnige zebra van Georgien Overwater eerst na, maar vind hem dan toch te weinig eigen. Uiteindelijk maak ik ‘m als collage. Het jongetje Frederik, mooi fragiel neergezet door Joke van Leeuwen, teken ik. Wel voeg ik oren, ogen en haar als collage toe, waardoor een mooie mix ontstaat. Dolfje Weerwolfje (van illustrator Hugo van Look) teken ik in eerste instantie, maar het resultaat vind ik niet passen bij de heldere stijl van het origineel. Uiteindelijk krijgt hij een mooie bontvacht van fotomateriaal aangevuld met getekende details.

In de bovenstaande animatie zie je het zoeken naar vorm, kleur en compositie terug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Responses to Kinderboekenweek

  1. Quirine schreef:

    Wat een goed idee om die hoofdpersonen in je eigen stijl ‘na te maken’. Ik vind ook je sequenties leuk om te zien. Zoveel schetsen komen bij mij nooit zo ver…
    Volgend jaar je eigen hoofdpersoon in de kinderboekenweek?

    • Klaartje schreef:

      Ha Quirine! Late reactie wegens verbouwing… Wat ik eigenlijk wilde zeggen? Dank voor je reactie! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.