cadeaus / illustratie Klaartje Berkelmans Het is 5 december en alle pakjes zijn uitgepakt. `Zullen we gaan tekenen?’: zegt mijn neefje terwijl hij mij verwachtingsvol aankijkt. Ik zeg dat dat me een prima idee lijkt. “Zal ik je dan een uil leren tekenen?’: vraag ik. Dat vindt hij dan weer een goed plan. Stap voor stap teken ik een uil. Stap voor stap tekent hij mij na. Na 1 keer voordoen heeft hij het al volledig in de smiezen en vervolgens tekent hij bladzijdes vol met uilen. Zijn uilen.

helpende_hand / illustratie Klaartje BerkelmansHet onbetaalbare cadeau
De meest bijzondere cadeaus zitten niet in een pakje met een gouden strik. Ze vallen niet op door exclusief materiaalgebruik of een gelimiteerde oplage. Toch zijn ze onbetaalbaar. De meest bijzondere cadeaus zijn die waarbij je iets van jezelf geeft.

Het afgelopen jaar gaven mensen mij o.a. hun tijd, kennis, aandacht en warmte. Ze hoefden dat niet te doen, maar ze deden dat wel. Spontaan, uit zichzelf. Ze hielpen mij met een luisterend oor en het delen van hun eigen ervaringen. Zij leenden hun hersenen even aan me uit of maakten tijd voor me in hun soms drukke agenda. Voor mij waren dat waardevolle momenten.

luisterend_oor / illustratie Klaartje BerkelmansGeven, delen en ontvangen
Zelf gaf ik ook het hele jaar cadeaus weg. Al voelde dat eigenlijk niet zo. Het was pas door de reacties van mensen dat ik me realiseerden dat zij het als een cadeau ervaarden. In mijn beleving volgde ik gewoon mijn eigen stroom en mijn acties kwamen daar als vanzelf uit voort. Ik deelde mijn tekentalent met mijn neefje, gaf zakelijke tips aan een jongere collega en bood een luisterend oor aan de vrouw naast mij in de bus. Dat was geen opgave, het was juist leuk om mijn kennis te delen en door te geven en om contact te leggen met een vreemde. Misschien dat het daarom niet voelde als iets weggeven, want voor alles wat ik spontaan deelde kreeg ik als vanzelf iets terug. Ik werd blij van het gezicht van mijn neefje die enthousiast voor iedereen uilen ging tekenen. Ik werd geraakt door het verhaal van de voorheen anonieme vrouw in de bus. Wie er nu eigenlijk gaf of ontving werd onduidelijk. In het oprechte en persoonlijke contact met de ander was het er allebei.

meedenken / illustratie Klaartje BerkelmansHet cadeau zonder strik
Als mens én als ondernemer heb je ontzettend veel te geven aan de ander: je aandacht, je kennis, je netwerk, je deskundigheid, je passie, je talent, je ervaring. Om maar een paar dingen te noemen.

Het beste cadeau komt niet van heel ver weg, het komt van heel dichtbij. Het perfecte cadeau, dat ben je zelf. Daar hoef je geen strik meer omheen te doen.

 

Deze post verscheen ook op www.ondernemerstips.nl

Tagged with:
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.