hoofdillu_lr

Het eerste groen wat uit de donkere aarde tevoorschijn komt en zich een weg baant naar het licht, maakt mij altijd weer blij. Zoveel leven, kleur en vorm uit één klein zaadje, het verbaast me telkens weer. Dat zoveel potentie al in dat kleine volume besloten zit!

Het riep bij mij de vraag op: hoe zit het eigenlijk met mijn potentie? Komt alles wat uniek in mij besloten ligt wel optimaal aan het licht?

Je potentie er volop laten zijn
Het woord potentie betekent dat iets als mogelijkheid en in aanleg aanwezig is, maar daarmee is het nog niet werkzaam of bestaand in de realiteit.
De inhoud van een zaadje laat zichzelf pas volledig zien wanneer het voeding, water en zonlicht krijgt. Afhankelijk van die omstandigheden ontstaat een kleiner of groter plantje. Ook onze potentie heeft zorg en aandacht nodig om werkelijkheid te worden en tot leven te komen. Hoe beter afgestemd die zorg is, hoe meer onze potentie zichtbaar wordt. Je moet er dus wel wat voor doen.

bloem_cactus_lrEen boterbloem wordt nooit een klaproos
Hoewel we soms graag de kwaliteiten of uitstraling van een ander zouden willen hebben en ons best doen om dat te bereiken, blijkt dat in de praktijk altijd te schuren. Als illustrator ken ik dat. Dan zie ik bij een collega een vrijheid in lijn die ik ook zou willen, nee: die ik ook zou moeten hebben! Gefrustreerd ga ik dan aan het werk, maar zijn lijn is niet die van mij en zal het ook nooit worden. Door naar anderen te kijken negeer ik mijn eigen capaciteiten en mogelijkheden. Het duurt soms even voordat ik inzie dat ik niet naar buiten moet kijken, maar naar binnen.

bloem_punk_lrVerras jezelf, verras anderen
Het mooie van mensen is dat onze potentie verrassende en ongekende vormen aan kan nemen. Bij een plantenzaadje weet je min of meer wat je krijgt, maar een mens kan je nog eens verrassen! Zo vond ik mezelf afgelopen winter terug op een podium zingend voor publiek. Dat had ik twee jaar geleden niet gedacht. Ergens tussen toen en nu realiseerde ik me hoe blij ik altijd word van mensen die zich volop uitdrukken in muziek, zang of dans. Verder kijkend realiseerde ik me dat ik daar niet alleen blij van werd, maar dat ik dat verlangen naar expressie ook in mijzelf voelde. Ik verbond er actie aan: ik nam wekelijks zanglessen waardoor mijn expressie en zangtechniek zich ontwikkelden. Zingend achter de microfoon verraste ik niet alleen mezelf, maar ook de mensen om me heen.

Ook in je onderneming kan je potentie meer of minder aanwezig zijn. Met de volgende tips maak je je potentie zichtbaar.

Vijf tips om je onderneming te laten groeien en bloeien

 1. Onderzoek wat jouw verborgen potentie is en laat je door jezelf verrassen.
  Het is verleidelijk om te denken dat je wel weet wat de potentie van je onderneming is, maar potentie is wat anders dan je aannames of verwachtingen over jouw onderneming. Als je een bloemenzaak hebt zou je een 2e vestiging kunnen openen, maar misschien ontdek je dat jouw kwaliteit juist het 1-op-1 contact met je klanten is waarin je perfect aanvoelt welk boeket bij elke klant past. Die ontdekking leidt dan niet tot uitbreiding maar juist tot een bloemenspeciaalzaak waar iedereen door jouzelf geholpen wordt en alle andere taken gedelegeerd zijn. Je komt daar echter alleen achter als je de tijd neemt om wat vaker stil te staan, je blik naar binnen te richten en je af te vragen waar jouw hart sneller van gaat kloppen.
 1. Onderneem actie. Voed jezelf en je onderneming op basis van jouw unieke potentie.
  bloem_eland_lrWat je doet hoeft niet direct werkgerelateerd te zijn om toch waardevol te zijn voor jouw onderneming. Mijn zangles leert me bijvoorbeeld dat er soms wat valse noten nodig zijn voordat ik die zuivere toon kan treffen. In mijn werk ben ik daardoor minder bang geworden om ‘fouten’ te maken, omdat ik heb ervaren dat die vaak naar de goede oplossing leiden. Je onderneming de juiste zorg geven kan dus ook inhouden: een wijncursus volgen, een reis maken, een boek lezen, een dansworkshop doen, dagelijks een wandeling maken etc.
 1. Probeer geen klaproos te worden als je eigenlijk een boterbloem bent.
  Kijk naar je eigen kwaliteiten en de eigen unieke potentie van jouw onderneming. Verlies geen energie in het proberen anders te zijn. Jezelf zijn is anders genoeg.
 1. Haal het onkruid uit je onderneming.
  Je potentie de mogelijkheid geven om te groeien gaat beter als daar ook ruimte voor is. Zeg die klant af die eigenlijk al lang niet meer bij je past, mest je kasten uit en creëer zo op alle vlakken ruimte. In de tuin bloeiden mijn dahlia’s het afgelopen jaar rijk en uitbundig omdat ik oude knoppen meteen verwijderde, waardoor alle energie naar nieuwe, kleurrijke bloemen kon gaan. Ik bedoel maar.
 1. Ben zichtbaar met je unieke kwaliteiten.
  bloem_rups_lrCollega Daniëlle stuurt mij mailings per post waarvan ik altijd meteen zie dat die van haar afkomstig zijn. Met zorg zijn envelop, postzegel en inhoud op elkaar afgestemd. Haar handelsmerk is een klein toegevoegd cadeautje dat naadloos bij de boodschap van haar mailing aansluit. Haar mailing maakt zichtbaar dat ze behalve goede grafische ontwerpen ook pakkende concepten kan bedenken. Ook in de zorg en aandacht die het geheel uitstraalt zie ik haar unieke potentie terug.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.