Onlangs kreeg ik een mailtje van Karin en Tess van DATbureau die op hun nieuwe site meer aandacht wilden besteden aan hun netwerk. Zij vroegen de illustratoren met wie ze graag samenwerken een illustratie te maken op basis van de korte tekst  ‘Je hoeft het schip maar 1 graad uit de koers te halen en je komt in een andere haven aan’.
vrouw op zee - illustratie Klaartje Berkelmans

het uiteindelijke resultaat

De tekst inspireerde me, ik zag helemaal voor me hoe kleine veranderingen grote gevolgen kunnen hebben. Dát ging ik in beeld brengen en dan het liefst zonder bootje. Ik ging er iets leuks van maken, iets heel vernieuwends en heel conceptueels. Ik was er helemaal klaar voor.

schets rubic's cube - Klaartje Berkelmans

De eerste schets en een digitaal probeersel

.. maar toen, de realiteit
Maar het liep niet helemaal zoals verwacht. Ik kwam in mijn schetsproces toch steeds bij een bootje uit, al was het dan een papieren. Van de graden wilde ik perse wegblijven, nee, ik zou dat anders op gaan lossen. Het werd een variant op de Rubic’s Cube. Een metafoor voor het feit dat elke keuze, elke afslag je op een ander pad brengt met een ander resultaat. Ik ging het tekenen én plakken en knippen én digitaal doen. Uit die combinatie zou mijn kunstwerk ontstaan. Maar het werkte niet. Het tekenen voelde klungelig, de digitale versie te koud en een combinatie van die 2 had verre van het gewenste resultaat. Ondertussen ging ik ook twijfelen over mijn concept, of dat nou wel zo sterk was…. Dat was het begin van einde. Letterlijk, want toen ik bijna klaar was besloot ik opnieuw te beginnen.

uitwerking rubic's cube - Klaartje Berkelmans

Versie 1.0, bijna af…

Opnieuw beginnen?!
Waarom opnieuw beginnen? Waarom in hemelsnaam, als er een  illustratie ligt die al bijna af is? Ik had deze opdracht aangenomen omdat ik het leuk vond, omdat ik zin had er mijn tanden in te zetten en er mijn eigen draai aan te geven. Nu dat niet meteen lukte kon ik iets inleveren waar ik niet achter stond  of… verder gaan.

schets schipper - Klaartje Berkelmans

De 2e ronde, schets en collage-experiment

Ik ging verder. Begon opnieuw met schetsen. Dat is best lastig als je al een heel ontwerpproces achter de rug hebt. Van het bootje kwam ik nog steeds niet los, maar dat was okay. Ik gaf mezelf wat credit in deze 2e fase. Ik besloot meer intuïtief te werk te gaan. Ik maakte wel een eerste schets, maar ging vervolgens lekker wat experimenteren met potlood, papier en schaar. De verrekijker uit de eerste opzet verdween, de gradenboog en de vogel ook, de man werd een vrouw, het roer een symbool voor de koers die gevaren kan worden. schets vrouw - Klaartje Berkelmans

Kijken naar houding

De houding werd dynamisch, zo ook de zee. Het deed me denken aan die oude zeekaarten, de tijd waarin je op zee nog van alles kon tegenkomen:  vervaarlijke zeeslangen, indrukwekkende walvissen, gigantische krabben en ander gespuis. Elke reis een verrassing, elke reis een avontuur.

werkproces_collage - Klaartje Berkelmans

Van analoog naar digitale nabewerking

Een echte Klaartje illustratie!
Ik liet me ondertussen meer leiden door gevoel en vorm dan door de oorspronkelijke tekst. Liet los dat de illustratie de tekst heel precies moest uitbeelden en kwam daardoor letterlijk en figuurlijk weer dichter bij mezelf. Ik kreeg er weer plezier in, dat was het belangrijkste. En ik ben blij met het resultaat: een illustratie die veel beter dan versie 1.0 uitdrukt hoe ik werk, illustreer en keuzes maak. Nog steeds een combinatie van analoog en digitaal, maar vloeiender en poëtischer. Een echte Klaartje illustratie!

p.s. de nieuwe site van DATbureau gaat bijna online, zo gauw het zover is vind je hier een linkje naar het werk van mij en de andere illustratoren.

9 Responses to Een echte Klaartje illustratie!

 1. Eva van Geenen schreef:

  Wat een ongelofelijk leuk kijkje achter jouw schermen/achter de schermen van een illustrator! Vr. gr. Eva van Geenen

 2. Peter schreef:

  Wat is ie mooi geworden Klaartje! Ook erg leuk om je ontwerpproces te zien, blij dat je je hart hebt gevolgd. 🙂

 3. Quirine schreef:

  Ha, dat is wel meer dan 1 graad bijsturen 😉 Ik zou ook heel blij zijn met het uiteindelijke resultaat! Wederom goed en helder in beeld en onder woorden gebracht.

  • Klaartje schreef:

   Ja het was meer in de trant van: dramatische koerswijziging! En soms is ook dat nodig. Maar liever niet te vaak…
   Dank je voor je woorden Quirine. Uit jouw mond voelt feedback over heldere communicatie altijd weer als een extra compliment. 🙂

 4. danielle schreef:

  wat is het toch elke keer weer fascinerend om met jou op reis te gaan in jouw hoofd en ontwerpproces!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.