houtsnede stempels - Klaartje BerkelmansOnlangs werd ik blij verrast toen ik deze doos vol met kunstwerkjes weer tegenkwam. Ze ontstonden een aantal jaar geleden toen ik een workshop houtdruk volgde o.l.v. kunstenares Natascha van der Linden. Geïnspireerd door de docente maakte ik geen traditionele drukken van opeenvolgende platen in een vast formaat, maar van losse elementen.
houtsnede stempels - Klaartje Berkelmans

Deze stempels, zoals ik ze noem, zijn steeds opnieuw te schikken en herschikken in verschillende combinaties en kleuren. Voor mij is het een bouwdoos waaruit constant nieuwe vormen kunnen ontstaan, zoals ik vroeger bij mijn oma oneindige bouwwerken kon maken met de blokkendoos die daar in de speelgoedlade lag. Ik vind het prettig dat niets vaststaat, maar dat elke druk weer anders is en kan verrassen. Daardoor ontstaat een dynamisch proces waarin ik als ontwerper meegroei met de veranderingen en mogelijkheden die zich aandienen. Er is geen eindresultaat, alleen een continu proces.
houtsnede lieveheersbeestje / hart - Klaartje BerkelmansDoor hun motieven, structuren en kleuren worden de stempels  kunstwerkjes op zich. Ze zijn niet alleen maar een medium om te drukken maar hebben daarnaast ook een eigen identiteit en kwaliteit. Het weerzien geeft me inspiratie om het houtdrukken weer op te pakken en daarbij niet de druk, maar de stempel zelf als uitgangspunt te nemen. Dit zal misschien eerder leiden tot houten 3-dimensionale sculpturen dan tot bedrukt papier. Wie weet, ik laat me verrassen.

Tagged with:
 

3 Responses to Een blokkendoos vol inspiratie

  1. Gertie schreef:

    ze zijn heel mooi!

  2. ilka schreef:

    De stempels zijn inderdaad prachtig. Mooi van vorm en kleur. Ben benieuwd waar het toe leidt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.