Pure chocolade koekjes met Fleur de Sel
Onlangs bezocht ik een vriendin die net verhuisd was. Dat wilde ik niet voorbij laten gaan zonder een passend cadeau, bij voorkeur home made en zelfgebakken. De verhuizing bracht me op de uitdrukking ‘home is where the heart is’. Waarbij ik me realiseerde dat mijn hart wel heel vaak naar koekjes uit gaat! Vandaar: ‘home is where there are cookies’!

De verpakking is een eerste opzet omdat ik niet teveel tijd had deze keer. Maar zowel het huisje als de tekst ‘home is where there are cookies’ zijn mooie uitgangspunten om aan verder te werken, ook als er geen verhuizing in het spel is. Daarnaast vind ik het sobere maar tegelijkertijd exclusieve effect van de uitgesneden letters mooi passen bij de smaak van deze koekjes.

De koekjes zijn zoals ik ze zelf heel graag heb: donker, warm en vol van smaak. De pure chocolade vormt een geweldige combinatie met de hint zeezout en geeft het koekje een exclusief karakter.

Ter informatie: dit is ook niet zomaar een koekje. Dit koekje is ontworpen door 2 super getalenteerde patissiers: Dorie Greenspan en Pierre Hermé. Durf ik daar dan nog aan te komen? Ja hoor, mijn versie heeft minder suiker zodat de chocoladesmaak nog beter tot zijn recht komt (zeg ik met nederigheid…).

 

Pure chocolade koekjes met Fleur de Sel
(25-30 stuks, afhankelijk van hoeveel je van het deeg snoept..)

Dit heb je nodig:
155 gram bloem
30 gram cacao poeder
½ theelepel baking soda / natriumbicarbonaat (o.a. te koop bij de toko)
120 gram boter, kamertemperatuur
50 gram lichtbruine basterdsuiker
25 gram suiker
1 theelepel fleur de sel
1 vanillestokje
140 gram pure chocolade (minimum 70% cacao) in kleine stukje gehakt,  ik gebruik graag Tony Chocolony
Optioneel: 30 gram cacaonibs toevoegen als je van een iets bitterder koekje met een extra crunch houdt!
Wil jij je koekje toch net wat knapperiger en zoeter? Verdubbel dan de hoeveelheid suiker!

Bereiding

  1. Mix de bloem, cacao en baking soda in een kom.
  2. Mix in een andere kom de boter ongeveer 2 minuten en voeg dan in gedeeltes de suiker en basterdsuiker toe. Mix dit ongeveer 3 minuten en vergeet daarbij af en toe met een spatel de randen van de kom schoon te schrapen. Voeg de helft van het zeezout toe (½ theelepel) en het merg van het opengesneden en uitgeschraapte vanillestokje. Voeg 1/3 van de bloem toe en mix het geheel op lage snelheid. Voeg dan de rest van de bloem en de chocoladestukjes toe en mix alles totdat het net gemengd is.
  3. Maak met je handen een compacte bal van de kruimelige mix. Verdeel de bal in twee helften en rol elke helft uit tot een rol met een doorsnede van ongeveer 4 cm. Verpak allebei de rollen in plastic folie en leg ze voor minstens 1 uur in de koelkast. Je kunt ze ook een nacht in koelkast laten liggen en het recept de volgende dag voortzetten.
  4. Verwarm de oven voor op 165°C. Bedek 2 siliconen matjes (of bakplaten) met bakpapier.
  5. Haal de rollen uit de koelkast en laat ze wat op temperatuur komen, dan kruimelen ze minder bij het snijden. Snij de rollen in stukken van ongeveer 1 cm dik met een fijn kartelmes. Door de stukjes chocola en evt. de cacaonibs is het soms lastig rechte plakjes te snijden zonder losse kruimels. Niet erg: indien nodig kun je ze met je handen weer wat bijvormen tot ze mooi rond zijn. Leg ze op het bakpapier met een tussenruimte van 2,5 cm. Laat op elk koekje een paar korrels zeezout vallen. Bak de koekjes ongeveer 12 minuten zodat ze droog maar wel nog zacht zijn. Haal de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten rusten. Verplaats ze daarna naar een koekjesrooster zodat ze verder kunnen afkoelen. Alhoewel: juist als ze nog warm zijn zijn ze heerlijk!

Recept overgenomen en aangepast uit het boek ‘a Baker’s Field Guide to Chocolate Chip Cookies’ van Dede Wilson

 

Tagged with:
 

2 Responses to Donkere chocoladekoekjes met Fleur de Sel

  1. Ilka schreef:

    Hey Klaartje, ik ben fan. En wat een mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.