schetsen_abnamro / Klaartje Berkelmans

De 2 schetsen

Digitalisering
Binnen de Abn Amro Hypotheken Groep worden steeds meer klantprocessen gedigitaliseerd. Hiervoor ontwikkelt de bank zelf nieuwe diensten en producten. Zowel de bank als de klant hebben daar voordeel bij: de nieuwe  producten leiden tot minder fouten en zijn klantvriendelijker, sneller en efficiënter. Echter, wanneer de digitale uitwisseling toeneemt zijn zorgvuldig databeheer en het in acht nemen van de privacy regels noodzakelijk. Ik werd gevraagd een illustratie te maken bij een artikel over dit thema.

2 schetsen
In de eerste schets houden de klant en de bank elkaar in evenwicht. Aan de ene kant is er het belang van digitalisering en nieuwe producten, aan de andere kant de noodzaak tot zorgvuldige omgang met gegevens van de klant. Evenwicht houden heeft in dit geval een bepaalde speelsheid: beide partijen hebben er belang bij het evenwicht in stand te houden en elkaars belangen wederzijds te ondersteunen.

werkproces Abn Amro / illustratie Klaartje BerkelmansDe tweede schets verbeeldt de producten en diensten die de bank ontwikkelt en die in de tekst besproken worden. Juist omdat dit in werkelijkheid vrij abstracte producten zijn leek het me mooi ze als ‘echte’ producten in een advertentie te verbeelden. Inclusief wervende slogans, máár: ook met een disclaimer onderaan de pagina!

Ik vind het zelf altijd fascinerend om te zien hoe één tekst tot zo’n verschillende schetsen kan leiden. Dat maakt het natuurlijk ook leuk: al doende en schetsende zoekend naar de beste vertaling in beeld.

De keuze

Zowel het communicatiebureau als de klant kozen voor het 2e idee omdat dit net wat beter aansloot bij de tekst. Omdat ik tijdens het uitwerken een versie met alleen producten toch iets te kaal vond, voegde ik de 2 personen toe die, i.p.v. nog een extra bordje of slogan, de producten aanprijzen. Rechts zie je de allereerste schets en de laatste stappen van de uitwerking. Zoals je kunt zien zijn het soms kleine aanpassingen die uiteindelijk een groot verschil maken in de layout en helderheid van het geheel. Eerder al liet ik een ander voorbeeld van zien van zo’n stap voor stap werkproces.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.