Illustratie als onderdeel van een restyling
Het is de maand van de covers. Naast de boekcover waar ik onlangs over schreef, viel deze maand ook een tijdschrift met mijn coverillustratie hier op de mat. Eind vorig jaar werd ik gevraagd om mee te werken aan de restyling van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek (NTVD). Voorheen stond er altijd een beeldvullende foto op de cover en de vraag aan mij was om die te vervangen voor een passende én pakkende illustratie. Niet beeldvullend maar juist op een frisse witte achtergrond in een geheel nieuwe lay-out.

cover ntvd - illustratie Klaartje Berkelmans

Covergirl!
Het leuke aan het maken van een coverillustratie is de zichtbaarheid van mijn werk. Ik maak natuurlijk vaak genoeg illustraties voor tijdschriften, maar meestal belanden die ergens in het binnenwerk en moet ook ik zoeken om ‘m terug te vinden. Maar zo’n coverillustratie is een heel ander verhaal. Die zie je meteen, die ziet iedereen meteen! Daar kun je lang of kort over praten, maar dat is gewoon leuk! Eén keer eerder mocht ik dat doen, voor Vrij Nederland, en toen heb ik in alle supermarkten waar ik kwam mijn VN voorop gezet. Nu is NTVD geen publiekstijdschrift, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een cover!

Afstemmen op het geheel
Een coverillustratie vraagt om een andere afstemming. Het beeld maakt zodanig deel uit van de totale lay-out, dat je daar als illustrator niet omheen kunt. Daar ging ik dus bij mijn eerste versie de mist mee in. Ik ben namelijk gewend dat mijn illustratie door de vormgever altijd wel op een mooie manier binnen de pagina of een artikel geplaatst kan worden. Maar bij een cover ligt er al veel vast: de kleuren (zelfs als dat een range aan kleuren is), de positie van de titel, de positie van de korte tekstjes, het plusminus formaat van de tekst die bij het beeld geplaatst wordt, etc. Dan kun je dus niet zomaar een beeld aanleveren en verwachten dat de vormgever dat wel mooi plaatst, maar moet je daar als illustrator zelf ook al over nadenken. De vorm van de illustratie, het kleurgebruik, het zijn iets minder vrijblijvende keuzes dan normaal. Dat hoeft geen beperking te zijn, belangrijk is vooral dat je het weet, zodat je keuzes maakt die al vanaf het eerste ontwerp afgestemd zijn op de uiteindelijke toepassing.

cover ntvd oud - illustratie Klaartje Berkelmans

Goed kijken en dan aanpassen
Mijn eerste uitwerking (zie voorbeeld hier rechts) bleek niet zo heel fijn te plaatsen op de cover en ook qua kleur pakte die niet helemaal lekker uit. Gelukkig bleek het met een paar kleine ingrepen op te lossen: een wat andere plaatsing van de elementen, een courgette i.p.v. een aardappel (fris en glad groen i.p.v. bonkig bruin) en wat aanvullende aanpassingen in kleur waardoor het meer één geheel werd.

Het kwam dus allemaal goed. En het leuke is: de opgedane ervaring neem ik weer mee voor de volgende coverillustraties, want voor dit jaar staan er nog zeker 6 nummers in de wacht!

ontwerp: Oranje Vormgevers   –   uitgever: Performis

 

Tagged with:
 

One Response to Coverillustratie voor Diëtetiek tijdschrift

  1. danielle schreef:

    Hij is mooi, wat een goede vondst ook, en die rose pil-koek, hihi!
    leuke samenwerking weer met Oranje dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.