comfortzone_springen / illustratie Klaartje Berkelmans “Kou is een concept” zeg ik, terwijl ik de warme kraan resoluut dicht draai. “Kou is een concept”: herhaal ik, terwijl de laatste warmte al snel uit de waterstralen verdwijnt. “Kou is een concept” denk ik, terwijl ik naar adem hap als een pasgeboren baby.

Mijn beste vriend
De omwenteling begon 3 weken geleden. Ik ben namelijk eigenlijk meer van de warmte . Ik houd van comfort op alle vlakken en ik weet precies hoe ik dat voor elkaar moet krijgen. Ik zet de verwarming een graadje hoger, kies zorgvuldig een rustige plek in de trein en zorg voor een duidelijke routebeschrijving als ik een afspraak heb. Ik laat weinig aan het toeval over. Ja, ik verblijf graag op die warme, zachte en vooral veilige plek: de comfortzone. Ik en mijn comfortzone, we zijn dikke vrienden.

Het keerpunt
Een tijd terug begon ik mijn comfortzone opeens anders te ervaren. Dat wat eerst warm, knus en veilig was, voelde nu benauwd, muf en gesloten aan. Mijn comfortzone keerde zich tegen me. comfortzone_kussens / illustratie Klaartje BerkelmansDe druppel was de zoveelste zware verkoudheid van dit jaar, ondanks het comfort van een verwarmd huis en een dikke trui. Mijn pogingen om mijzelf ten alle tijden comfortabel, warm en daarmee griepvrij te houden hadden geen enkel effect. Integendeel: ik kreeg het gevoel dat al die ingrepen me steeds meer in de weg stonden. Het waren voorwaarden geworden om lekker te kunnen leven. Maar hoe prettig is het als comfort altijd aan voorwaarden is verbonden? Ik was afhankelijk geworden en daardoor juist beperkt in mijn vrijheid.

Frisse blik
Ik googlede op ‘weerstand verhogen’ en kwam terecht op de site van Wim Hof, bij sommigen beter bekend als ‘de Iceman’. Eén van de dingen die hij aanraadt om je weerstand te verhogen is koud afdouchen. Vanuit mijn benauwde comfortzone leek me dat opeens een heel aantrekkelijk idee!

“Ik doe het! Ik draai de warme kraan dicht, voel het water meteen van temperatuur veranderen en hap naar adem. Als een mantra herhaal ik in mijn hoofd: “kou is een concept!”. Ik hap nog een keer naar adem en nog een keer. Na 20 lange seconden draai ik de kraan dicht en…. barst in lachen uit.”

Vanaf de eerste keer voel ik dat er meer in gang wordt gezet dan alleen de ‘verschrikking’ van de kou. Er zit iets prettigs aan het schokeffect, er wordt iets in mij wakker geschud en gezien de lachbuien is dat niet verkeerd. Ik constateer een verandering, een cruciale omkering. Kou is een concept. Ik heb er altijd een verschrikking van gemaakt, maar nu is het opeens ‘lekker fris’.

De comfortzone in je onderneming
Door de ervaring met de koude douche zie ik hoe ik ook in andere delen van mijn leven vasthoud aan mijn comfortzone. Ook in mijn onderneming omarm ik concepten en overtuigingen die mij ogenschijnlijk ‘veilig’ houden, maar mij eigenlijk begrenzen. Zo bel ik bepaalde art-directors niet omdat ik denk dat ze mijn illustraties wel helemaal niets zullen vinden. Ik vraag ze dus niet eens om naar mijn werk te kijken, terwijl mijn illustraties misschien wél interessant voor ze zijn. Sterker nog: ’n tijdje terug werd ík gebeld door een van die art-directors: of ik een opdracht voor hem wilde doen, want hij vond mijn werk zo aansprekend… In dat moment zag ik helder hoe mijn overtuigingen mijn groei belemmeren.

comfortzone / illustratie Klaartje BerkelmansDe illusie van de comfortzone
We houden onze zogenaamde veiligheid intact door confrontaties en uitdagingen niet aan te gaan. In onze onderneming is het de blauwe enveloppe die onderaan de stapel blijft liggen, de lastige offerte waaraan we niet beginnen en die ene klant die we nog even niet bellen. Er lijkt niets aan de hand, alles is onder controle, maar onder de oppervlakte borrelt het! Die blauwe enveloppe en lastige offerte zijn niet verdwenen. Je krijgt gewoon een boete als je je aanslag te laat betaald en loopt een opdracht mis omdat je die offerte-aanvraag even ‘vergat’. Je comfortzone is een illusie en het helpt om je daar bewust van te zijn.

Je comfortzone uitdagen
Als we uit onze comfortzone gelanceerd worden voelen we ons vaak ongemakkelijk met de onverwachte situatie. Wat helpt is om je comfortzone zelf wat vaker uit te dagen. Je bekende patronen te bekijken en te bevragen. En het dan eens helemaal anders te doen. Op een andere plek gaan zitten bij een vergadering bijvoorbeeld of een lastige confrontatie toch aangaan. Het kan iets simpels zijn als het doorbreken van een dagelijkse routine (loop je vaste wandeling eens omgekeerd!) of iets wat alle lagen van je vaste structuur aantast. Het kan een praktisch karakter hebben, maar zich ook afspelen op emotioneel of relationeel vlak. De volgende tips en trucs helpen je op weg.

7 Tips en Trucs om je comfortzone uit te dagen

 1. Geen garanties
  Vergis je niet, er zijn geen garanties buiten de comfortzone. Dingen gaan niet per definitie goed, maar ook ‘goed’ is maar een concept. Waar je zeker van kunt zijn: je leven wordt een stuk interessanter wanneer je je wat vaker buiten je comfortzone begeeft. Soms zal je naar adem happen, soms in lachen uitbarsten. De kick zit in het aangaan van de uitdaging, niet noodzakelijk in het resultaat.
 1. Verder kijken
  De grootste valkuil van de comfortzone is dat je, op het moment dat je er midden in zit, geen enkele reden ziet om er ook maar iets aan te veranderen. Je comfortzone uitdagen gaat dus beter als je, naast het moment, ook het grotere geheel kunt zien.

Toen recent een grote opdracht onverwacht niet doorging stond ik twee keer met lege handen. In afwachting van het startsein had ik me in mijn comfortzone teruggetrokken, die opdracht kwam toch wel. Ik vergat daardoor verder te kijken en bijvoorbeeld acquisitie te doen. Dat werd me pijnlijk duidelijk toen de realiteit zich aandiende.”

comfortzone / illustratie Klaartje Berkelmans

 1. Afstemmen
  Hoe verfrissend het ook kan zijn om je comfortzone te verlaten, enige afstemming kan geen kwaad. Als ik slecht geslapen heb en in de ochtend meteen een lastig telefoontje krijg, is dat niet het ideale moment om dat ene bureau te bellen waar ik al jaren graag een keer voor zou werken. Dat kan s’middags weer anders zijn. Er is dus niks mis met een gevoel voor timing. En: ieder heeft zijn eigen uitdagingen. Alleen jij weet precies waar jouw uitdaging ligt, hoe ver je wilt gaan en wanneer. Ben daar trouw aan.
 1. Groei en ontwikkeling
  Waarom was het ook al weer een goed idee om uit je comfortzone te stappen? De belangrijkste reden: als je blijft zitten waar je zit verandert er niks. Je overtuigingen en concepten uitdagen zorgt voor een frisse wind: in heel je leven, maar zeker ook in je werk. Het creëert ruimte voor verandering en ontwikkeling en je ontdekt er nieuwe kwaliteiten door.

“Een dag voor mijn vakantie kreeg ik nog een spoedklus. Het kostte me een moment om te schakelen van ‘nee, dat lukt niet meer’, naar ‘ja hoor, geen probleem’. Door slimme keuzes te maken in het illustratieproces lukte het me de opdracht binnen de tijd én binnen het budget af te ronden. Ik leerde ervan dat ik indien nodig snel kan schakelen en in korte tijd veel werk kan verzetten. Ik leerde iets nieuws over mezelf.”

 1. Laat je verrassen!vogels / illustratie Klaartje Berkelmans
  Maak je geen voorstelling over het verloop van jouw uitdaging. Mijn ervaring is dat het elke keer weer anders gaat dan ik van tevoren bedenk. Laat je verrassen!
 1. Het gaat weer voorbij (echt waar!)
  Mijn beste tip voor als je het helemaal niet ziet zitten: het gaat weer voorbij! En er is niks mis mee om dan weer wat comfort op te zoeken. Wat blijft is het prikkelende gevoel van spanning, uitdaging en ontdekking.
 1. In het diepe
  Eigenlijk is er maar één echte tip: probeer het uit, spring!

Meer persoonlijke tips en ervaringen lezen? Ik schreef eerder over de voordelen van bellen met je klant.
Dit blog verscheen eerder op www.ondernemerstips.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.