c1000 ondernemer / illustratie Klaartje BerkelmansC1000, afscheid van een formule
Afgelopen jaar werd de C1000-formule opgeheven en maakten de betreffende winkels een doorstart onder een andere naam. In opdracht van het bestuur van de Vereniging C1000 maakte Unit-2 een herinneringen boek waarin de geschiedenis en het DNA van het merk C1000 werden vastgelegd. Noinoloi vroeg me voor dit boek 3 full-page illustraties te maken bij onderwerpen die wat lastiger in foto te verbeelden waren: het DNA van de C-1000 ondernemer, de supermarktformule als theater en het C1000-museum.

Een mooie mix
Er was veel C1000 beeldmateriaal beschikbaar: foto’s van reclamemateriaal, winkelinterieurs, personeel etc. Zwart/wit foto’s van lang geleden, geweldige jaren 80 foto’s, recente foto’s van winkels en producten, kortom: van alles wat. Aan mij de leuke uitdaging om met die beelden en mijn eigen aanvullingen 3 mooie illustraties te maken. Ik plakte en knipte, gebruikte bestaand fotomateriaal en voegde mijn eigen touch toe. Het werd mooi.

c1000 museum / illustratie Klaartje BerkelmansEn toen: afgekeurd!
Ik was tevreden en zo ook het vormgevingsteam. Maar zoals dat soms gaat (en gelukkig maar heel soms): de illustraties werden afgekeurd. Het team van Unit-2 was dan wel enthousiast geweest, maar de uiteindelijke klant die vond het maar niets. Qua betaling werd alles goed geregeld, maar wat is het jammer als mooi werk niet gepubliceerd wordt. Al maakt een financiële tegemoetkoming een belangrijk deel uit van het werk, fijn is toch altijd het gevoel als een illustratie precies op zijn plek valt in magazine, boek of nieuwsbrief. Dat deel is zeker zo belangrijk. En dat deel mist nu. Op de plank liggen 3 illustraties, met liefde en aandacht gemaakt. Ik zat te denken: misschien, heel misschien als ik dat rood nu blauw maak en de logo’s aanpas, misschien wil Albert Heijn ze dan wel hebben?

c1000 theater / illustratie Klaartje Berkelmans

De illustraties bij deze post van boven naar beneden:
Het DNA van de C1000-ondernemer: altijd strevend naar de eerste plaats, Pietje Bell-houding, gaat maximaal voor de omzet, nooit te beroerd om aan te pakken, zichtbaar voor en aanspreekbaar door klanten, vaak uit een familie van (supermarkt)ondernemers, hoge actie bereidheid.

Het C1000-museum: een fictief museum waarin verschillende artefacten verzameld zijn die onlosmakelijk verbonden zijn met de C1000 geschiedenis. Zichtbaar zijn o.a. suppoost Tineke Schouten in haar rol als C1000-reclame-typetje, de voetbalplaatjes, het C1000 blad, het C1000 kookboek, de acties, de slogan, de typische C1000 klant, het huismerk etc.

De C1000-winkelformule als theater: de opkomst en afgang van de verschillende logo’s, oog voor belichting en plaatsing in de winkel, versafdelingen als beleving, de locale ondernemer en zijn personeel als acteurs, actie artikelen en displays als decorstukken.

Tagged with:
 

6 Responses to C1000, herinneringen aan een supermarkt

 1. Majorie schreef:

  Hi Klaartje, een kleine troost… fotografie werd ook heel vaak afgekeurd door (mijn) C1000 klant. Lag meer aan de klant dan aan de foto’s!

  • Klaartje schreef:

   Ja, ik heb het me gelukkig ook niet te persoonlijk aangetrokken. Dankzij internet, blogposts en nieuwsbrieven hebben ze nu toch nog een (klein) podium met dankbaar publiek! 🙂

 2. Eric Went schreef:

  Hee Klaartje,

  Ik deel je ‘verdriet’. Wat zonde! Wij waren er superblij mee. Kom je vrijdag een troostborrel drinken in – hoe toepasselijk – ‘De Volharding’? Dan blussen we de teleurstelling met bubbels en bitterballen.
  Groet,

  Eric

 3. danielle schreef:

  ik vind ze prachtig, gekke opdrachtgever is het!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.