Boekcover 'Nooit meer slapen' - Klaartje BerkelmansTiLT
Het is weer boekenweek en ik werd gevraagd een fictieve boekcover te ontwerpen voor de serie Illustrated Classics. Dit in het kader van literair festival TiLT dat deze week hier in Tilburg plaatsvindt. Aan 8 Brabantse illustratoren werd gevraagd hun beeldvisie te geven op een Nederlandse klassieker. Uit de toegestuurde boekenlijst koos ik ‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans. Het hele project deed me denken aan mijn boekenlijst van de middelbare school. Waarschijnlijk is het ook echt zo lang geleden dat ik een Nederlands klassieker heb gelezen.

Links: het definitieve ontwerp. Onder aan dit artikel een grotere versie
Hieronder: de eerste schetsen en aantekeningen

schetsen 'Nooit meer slapen' - Klaartje BerkelmansStoppen is falen
De hoofdpersoon in het boek, geoloog Alfred, staat onder grote druk om in de voetsporen van zijn vroegtijdig gestorven vader iets groots te verrichten. Zijn ambitieuze doel is om tijdens zijn expeditie in Noorwegen een meteorietengat te vinden. Vanaf de start zit alles tegen, maar Alfred geeft niet op. Zijn zoektocht houdt hem op de been. Zijn doel geeft hem de motivatie om na elke tegenslag door te gaan, na elke val weer op te staan. Tegelijkertijd bezwijkt hij bijna onder de druk om aan zijn eigen en andermans verwachtingen te voldoen. Hij heeft echter geen keus, stoppen is falenschetsen 'Nooit meer slapen' - Klaartje Berkelmans .

Hierboven: verdere schetsen en de eerste omzetting in collage

De rust een doel te hebben
Ik was gefascineerd door die tegenstellingen. De immense druk tegenover de rust een (levens)doel te hebben. Het falen tegenover het doorzetten. Het inslaggat van de meteoriet als zichtbaar negatief overblijfsel van de verdwenen positieve vorm van de meteoriet. Met die informatie als uitgangspunt ben ik gaan plakken en knippen. Later heb ik de verschillende onderdelen ingescand en het totaal digitaal bewerkt en gefinetuned.

Prinses op de erwt
De hoofdpersoon ligt geklemd tussen de positieve vorm en de negatieve indruk van de meteoriet. Hij rust op de aardlagen als de prinses op de erwt op tientallen matrassen. De meteoriet houdt hem op zijn plek, gevangen en ingeklemd, maar geeft hem tegelijkertijd ook houvast, vorm, identiteit en rust.

Boekcover 'Nooit meer slapen' - Klaartje Berkelmans
layout: Janine Hendriks, Kaftwerk

2 Responses to Fictieve boekcover voor literaire TiLT festival

  1. danielle schreef:

    prachtig!!
    en wat supertof om elke keer je mooie verhaal er bij te kunnen lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.