Ik en de koning
Wat ik met de koning heb? Ik mocht hem nu voor de tweede keer illustreren. De eerste keer was met bakfiets en Crocs voor de cover van Vrij Nederland (zie mijn illustratieportfolio, 3e rij, 4e kolom). Nu dus een tweede maal voor de Volkskrant, dit keer wat serieuzer te midden van zijn 12 adviseurs.

Zo’n illustratie komt er niet zomaar. Dat is zorgvuldig schaven en bijwerken. Hoe belangrijk dat is en hoeveel verschil dat maakt zie ook ik altijd zelf pas goed als ik er de eerste schets weer bij haal. Kijk je mee?

De schets
Hieronder de allereerste schets, samengesteld uit de aangeleverde foto’s. Zuiver om de opbouw van de illustratie te bepalen en met een kleine kwinkslag (Beatrix met breiwerk) om bij de opdrachtgever te checken of dit kan qua toon.  Bij een illustratie als deze kijk ik goed naar de foto’s die ik krijg aangeleverd: wie kan het beste zitten, wie staan, hoe kan ik gebruik maken van de blikrichtingen en hoe kan ik ervoor zorgen dat er een samenspel ontstaat. In deze illustratie leidde bijvoorbeeld de houding van de man helemaal rechts tot het idee  om hem de bol wol vast te laten houden. Dat zijn van die cadeautjes die van de illustratie meer maken dan een simpel groepsportret. Juist deze ingrepen geven aan het oorspronkelijke idee een meerwaarde. Maar je moet het natuurlijk wel zien als illustrator.

De schets:

De tussenfase
Een aantal personen werk ik nu helemaal uit. Waar mogelijk maak ik gebruik van verschillende foto’s van 1 persoon om het gezicht  samen te stellen. Dit maakt het gezicht interessanter en minder vlak, terwijl de herkenbaarheid niet verloren gaat. Ook de kapsels knip ik graag wat uitgesprokener uit.  Het breiwerk van Beatrix is in de schets nog wat neutraal en wordt in deze fase de Nederlandse vlag. De vrouw achter Beatrix krijgt andere kleding omdat haar kleurige kleding uit de originele foto teveel stoort met het rood van Beatrix en ik Beatrix graag duidelijk en uitgesproken op de voorgrond wil hebben. De man helemaal rechts op de illustratie krijgt wat extra accenten (pochet, hand bij de mond) om zijn zwart/witte kleding wat te breken.

De tussenfase:

De uitwerking
Eerst werk ik alle personen verder uit op Willem Alexander na. Hem doe ik als laatste omdat hij de centrale plek inneemt en zijn uitdrukking het belangrijkst is. Ik voeg een troon toe omdat ik zijn bijzondere positie in dit gezelschap wil benadrukken. Kijkend naar het totale plaatje merk ik dat ik wat meer eigen accenten wil leggen in de kleding omdat het geheel wat donker en grijzig is. Ik geef 2 heren rechts een geel/oranje stropdas, dat haalt de compositie aan die kant al een stuk op. Links voeg ik een oranje bloem toe op een blazer en geef ik de vrouw een contrasterend rood shirt aan met bijpassende ketting. Haar shirt vormt zo een mooi tegenwicht voor het rood van Beatrix aan de rechterkant. Ook de man helemaal links zit kan nog een accent gebruiken. Hem geef ik een warmgeel overhemd. Hierdoor ontstaat een mooie samenhang in de totale illustratie: het warmgele hemd matcht perfect met de oranje/gele stropdassen en de warme accenten in de troon en kroon.

Tot slot laat ik Maxima haar hand op de schouder van Willem Alexander leggen om hun band te benadrukken, maar ook  om de illustratie nog meer tot een geheel te maken. Als allerallerlaatste scherp ik de verhoudingen aan waardoor er net dat beetje meer lucht in de illustratie komt.

nogmaals de uitwerking:
Intuïtie
Het grappige is: terugkijkend op mijn ontwerpproces  realiseer ik me dat ik de meeste ingrepen heel intuïtief heb gedaan. Het is bijvoorbeeld eigenlijk pas nu terwijl ik de stappen benoem dat ik zie hoe goed de kleuren de samenhang in de illustratie versterken. Zo zijn er meer dingen die ik me tijdens het illustreren zelf niet zo bewust ben geweest. Misschien is dat de jarenlange ervaring die zich als een tweede natuur in mijn werkwijze heeft genesteld!?

Heb je na dit alles nog een vraag over mijn werkwijze of ontwerpproces: ik hoor het graag!

8 Responses to De koning en ik

 1. Quirine schreef:

  Wat leuk om zo’n gedetailleerd verslag van het proces te lezen. Het intuïtieve van je beslissingen is ook herkenbaar. Op het moment zelf is het alsof je maar wat doet, maar niets is minder waar zoals je hier overtuigend laat zien!

  • Klaartje schreef:

   Leuk dat je het zo herkend Quirine. Het is inderdaad opvallend hoeveel keuzes eigenlijk bewust gemaakt worden, terwijl het op dat moment relatief onbewust voelt. Ik had er in ieder geval nooit zo bij stil gestaan.

 2. JvdR schreef:

  Bijzondere illustratie voor een Bijzondere gebeurtenis.
  De vonk sloeg ook voor Vonk over.

 3. ilka schreef:

  Hoi Klaartje, wat ontzettend leuk! Dat moet het krokusje op je gras zijn geweest!

 4. danielle schreef:

  superleuk is hij geworden!
  ik zie hem graag nog bij je in het echt, want geloof het of niet, de krant is gisteren niet bezorgd!?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.